Oglaševanje

Preprosta sestavina, ki spremeni korenje v pravo gurmansko poslastico

author
N1
21. sep 2025. 05:03
pečeno korenje
Foto: PROFIMEDIA

Ena žlica te sestavine spremeni korenje v hrustljavo poslastico.

Oglaševanje

Korenje je tista vrsta zelenjave, ki se pogosto znajde na krožniku – bodisi v juhah, enolončnicah ali solatah. A čeprav je hranljivo in vsestransko uporabno, marsikomu kuhano korenje deluje nekoliko pusto in brez posebnega okusa. Prav zato številni kuharji prisegajo na preprosto, a učinkovito rešitev: pečenje v pečici.

Ameriška kuharica Jeanine Donofrio je razkrila, da je skrivnost odličnega pečenega korenja prav v kombinaciji osnovnih začimb in kančka sladkobe. "Pečeno korenje je hitro pripravljeno, obenem pa čudovito aromatično. Trik je v tem, da mu dodamo malo medu," pravi.

Oglaševanje

Med poskrbi, da se korenje med peko rahlo karamelizira, njegova naravna sladkost pa se še okrepi. Rezultat je priloga, ki se lepo poda k mesnim jedem, ribam ali pa kar samostojno kot lahek prigrizek.

Potrebujemo

  • 450 gramov korenja
  • ena žlica ekstra deviškega olivnega olja
  • ena čajna žlička medu
  • sesekljan peteršilj
  • sol in poper

Priprava

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija in pekač obložimo s peki papirjem.

Oglaševanje

Korenje narežemo na enakomerne koščke in ga damo v večjo posodo.

Dodamo olivno olje, med, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.

Korenje razporedimo po pekaču v eni plasti in pečemo 15–25 minut, dokler ni zlato rjavo in hrustljavo.

Oglaševanje

Pred serviranjem ga potresemo s svežim peteršiljem.

Tako pripravljeno korenje je preprost dokaz, da lahko že majhen dodatek – kot je žlička medu – povsem spremeni okus jedi.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih